La infància pren el Congrés

Huit xiques i xics es reuneixen amb la Comissió d’Infància i Adolescència i comparteixen amb els diputats les seues preocupacions i propostes, en el Congrés dels Diputats per tercer any consecutiu.

A mitjans del mes de novembre, ens arribava la proposta des del Comité organitzador de l‘Encontre Estatal de Consells de Participació Infantil i Adolescents, l’obertura del termini per a presentar les candidatures dels representats a la III Compareixença de xiquets i xiquetes al Congrés dels diputats. Des de el CMI varen presentar 3 candidatures, i una de elles va ser seleccionada per participar en la jornada del 24 de gener.

Després d’una reunió en línia en la que les xiques i xics, es van conéixer, repartiren el temes del manifest d’Oviedo, cadascú va començar a preparar el seu text. Les intervencions parlaran de temes com la participació, les xarxes socials (ciberbullying), les identitats i la diversitat, l’educació, la igualtat de gènere, el canvi climàtic i el model de cures, que, des del seu punt de vista, són els problemes que han decidit abordar. Aquest treball va posar-se en comú en una altra reunió en què coordinar i complementar el contingut entre elles i ells.

El dia 24 de gener de 2019, la Comissió d’Infància i Adolescència del Congrés dels Diputats per tercer any consecutiu va rebre i va prendre nota de les idees i propostes que tenen els xiquets i xiquetes del nostre país sobre com construir una societat millor per a totes les persones. La consolidació d’aquestes compareixences parlamentàries, amb les quals el Congrés dels Diputats obri les seues portes a escoltar als més joves del nostre país, és símptoma de l’avanç que l’exercici del dret a la participació ha tingut en els últims anys davant aquest òrgan legislatiu estatal. En aquest sentit Kawthar (14, Fuenlabrada) els ha recordat que “es fundamental poder disfrutar de un entorno donde se nos tenga en cuenta, y nuestra opinión sea determinante en la toma de decisión de aquello que nos afecte. Porque nos merecemos una sociedad más democrática”.

María, Nerea, Arnau, Alba, Silvia, Jesús, Kawthar, i Eusebio, han sigut els huit portaveus de 12 i 16 anys, que provinents de Sigüenza (Castella-la Manxa), Oviedo (Astúries), Mollerussa (Catalunya), Quart de Poblet (Comunitat Valenciana), Huércal-Overa (Andalusia), Teo (Galícia), Fuenlabrada i Madrid (Comunitat de Madrid), han traslladat als diputats i diputades les conclusions que els 200 assistents a la Cinquena Trobada Estatal de Consells de Participació Infantil i Adolescent van plasmar en el Manifest d’Oviedo així com en altres processos de participació.

El medi ambient és una de les seues principals preocupacions, perquè tal com ha assenyalat Arnau (16, Mollerussa) “el cambio climático es un suicidio colectivo”  i enfront d’això és necessari actuar perquè “hay muchos puntos que pueden ayudar a retrasar el cambio climático”, entre ells: un transport públic eficient, el compliment estricte de les normes mediambientals o la substitució de les actuals fonts d’energies per energies renovables molt menys contaminants.

La nostra consellera Alba (16, Quart de Poblet) per part seua, ha convidat als diputats dels diferents grups polítics presents a donar suport a un acord de tots els grups parlamentaris per l’educació. Ha ressaltat com una educació pública de qualitat, amb la inversió necessària, és fonamental per a oferir oportunitats d’accés a aquells que “no siempre contamos con los recursos necesarios”. A més, ha recordat que l’educació, “debe ofrecer contenidos actualizados, incluir habilidades para la vida, fomentar el sentido crítico y la educación para la ciudadanía”. (baix el text complet)

Són conscients de les lleis que els afecten, entre elles la Llei orgànica de protecció integral enfront de la violència contra la infància (en aquest moment en estat d’avantprojecte de Llei, obert a aportacions). Maria (15, Sigüenza) ha assenyalat que és un dels instruments en els quals confia per a superar les injustícies a les quals s’enfronten alguns xiquets i xiquetes pel simple fet de ser diferents.

Moltes altres idees i propostes van estar presents en les seues intervencions: no oblidar-nos de les emocions, els hàbits saludables o la felicitat en les estratègies de cura de la infància, o la necessitat de lluitar contra la discriminació, començant des de casa, treballant en la tolerància i en l’acceptació.

El grup al complet espera que aquestes compareixences es repetisquen els pròxims anys, perquè tal com recordava Eusebio (12, Madrid), “nosotras y nosotros tenemos nuestras propias opiniones, y poder compartirlas, nos hace sentirnos parte de esta sociedad. La participación infantil, tiene que reflejarse día a día, y que los actos de este tipo, sirvan para dar visibilidad al esfuerzo y al trabajo de tanta gente implicada, para que la participación infantil sea real”.

Aquesta iniciativa impulsada per Plataforma de Infancia i UNICEF, es una de les tantes línies de treball que duen endavant aquestes organitzacions per a fer incidència política i acostar la veu de la infància i adolescència als àmbits de presa de decisions.

Ací pots llegir el post d’Alba de la seua experiència en Cibercorresponsales.

Etiquetado con: , , , , , , , ,