La importància de donar veu a les xiquetes i xiquets en temps de pandèmia

El Consell Municipal de Infància i Adolescència de Quart de Poblet continua tot i les noves restriccions

Amb la preocupant situació respecte a la Covid-19, i les creixents restriccions que l’acompanyen, el Consell Municipal d’Infància i Adolescència ha représ les reunions d’aquest nou any en modalitat en línia. Això no és una realitat nova per al consell, que ja durant els mesos de confinament va viure una situació similar en la qual la planificació general del projecte es va haver d’adaptar; i tot i que sempre es prioritza el contacte directe i els aspectes positius de la socialització cara a cara, sense l’obstacle de les pantalles, la tasca del consell no s’atura.

Durant aquest gener, el consell ha dut a terme les dues primeres reunions de l’any 2021, en elles els membres han conversat i debatut sobre com estaven afrontant la situació, i donant-li continuïtat al projecte de “El Descobriment”. En aquesta campanya, ideada a finals del curs passat, es buscava mitjançant les experiències dels xiquets i xiquetes de Quart saber com la infància del municipi estava afrontant la situació, què en podien aprendre, i què s’emportaven. Amb això es donava veu a les vivències i emocions de la infància del municipi durant el confinament i les primeres fases de desconfinament.

Ara que la situació torna a complicar-se, i amb ella les restriccions que l’acompanyen, des del consell s’ha volgut reactivar la campanya i saber com aquestes noves peculiaritats estaven afectant la infància. Es busca així preparar futurs projectes de sensibilització, centrant de nou la tasca en un afer en què, tot i que afecta els infants d’igual manera que a la resta de la societat, no sempre se’ls són tingudes en compte les necessitats concretes i pròpies de la seua etapa de desenvolupament.

A més de com afrontar la situació a nivell de grup, també s’ha parlat sobre com les xiquetes i xiquets que en formen part estan vivint personalment aquesta situació d’incertesa globalitzada en una etapa vital de desenvolupament. Això permet generar un espai d’ajuda mútua on els mateixos membres es poden donar suport els uns als altres, una oportunitat de la qual eixir enfortides i enfortits, adquirint mecanismes per a una gestió emocional equilibrada enfront de futures situacions d’estrés, i per a compartir-los i utilitzar-los amb la resta d’infants del municipi, quelcom que des del consell s’ha valorat molt necessari.

Així, i mentre la situació no permeta el contrari, les reunions del consell seguiran realitzant-se en línia, sense negar la importància, agilitat, i facilitat de les sessions de manera presencial. Tot i això, aquesta nova situació possibilita el desenvolupament de projectes com «El Descobriment» que s’adapten a aquesta etapa de la mateixa manera que ho està fent la realitat dels infants, així com el món que els envolta.

Projectes com el CMI segueixen sent més necessaris que mai per tal de donar veu i poder a la infància, dugent endavant accions protagonitzades per elles i ells; i que com és habitual enriqueixen el món de les persones grans. Xiquetes i xiquets que amb la seua actitud i emoció, ens inspiren i donen impuls, per a continuar acompanyant-nos en un present ple d’incertesa.