Participació del CMI en el “V Encuentro Participación Infantil y Adolescente” Oviedo

El CMI de QuartdePoblet exposa el seu treball entorn del bullying en la trobada estatal de consells d’infància i adolescència d’Oviedo

Els i les 200 participants van representar a més de 800.000 xiquets, xiquetes i adolescents de 13 comunitats autònomes.

Han sigut tres dies d’intens treball, combinant la creativitat artística, l’anàlisi de la realitat i el marc dels seus drets, per als 200 participants d’entre 10 i 17 anys d’edat que, a través dels consells d’infància de les seues localitats, representen a més de 800.000 xiquets de 13 comunitats autònomes. Els joves representants van estar dedicats a materialitzar el lema de la trobada, “Creant el Puzle dels nostres Drets”, l’eix del qual ha sigut l’equitat.

L’equitat, és a dir, l’accés just que tenen tots els xiquets, xiquetes i adolescents, de tenir les mateixes oportunitats, en tots els llocs, ha sigut el fil conductor de les 7 temàtiques treballades. Totes elles emmarcades en els principis de la Convenció sobre els Drets del Xiquet (CDN) centrades en: participació infantil, no discriminació, i supervivència i desenvolupament.

En el cas de les dues conselleres (Llum Torres i Andrea Rodríguez) i el conseller (Pablo Monje) de Quart de Poblet, elegits pels seus propis companys i companyes per a integrar-se en el grup impulsor de la trobada, han compartit amb la resta el treball que des del CMI quarter estan realitzant entorn del bullying, la temàtica que van elegir per a aquest curs i que els ha portat, entre altres accions, a reunir-se amb representants polítics i personal tècnic perquè els explicaren les iniciatives que l’Ajuntament desenvolupa en l’àmbit de la prevenció i l’actuació davant els casos de violència física o psicològica detectats, a més de fer-los arribar les seues pròpies propostes.

Les tres temàtiques sobre les quals més han incidit els i les participants han sigut: igualtat de gènere, identitat i diversitat, i el ciberbullying en xarxes socials.

Entorn del gènere, un tema que els preocupa molt és la bretxa salarial i per tant proposen: “que es cree un lloc de treball que revise si la bretxa salarial està present en les empreses”.

Quant al ciberebullying i xarxes socials, consideren: “les xarxes ens connecten amb el món, però també si ets addicte perds el món del teu al voltant, i del teu desconeixement la gent es podrà aprofitar. Per açò, està bé limitar el seu ús, no pujar contingut ofensiu o inadequat i no seguir gent desconeguda”.

“Hem vist també que ser diferent no és gens dolent. Per a normalitzar la diversitat necessitem una base des de l’educació i des de la familia”, és una de les idees incorporades dins del Manifest sobre identitats i diversitat.

Els xiquets i xiquetes tenen clar que els seus interessos han de ser el primer, per aquesta raó demanen enfront del maltractament infantil una millor protecció mitjançant “lleis i penes més severes. Les lleis respecte al maltractament han de ser més dures i cuidant sempre a la víctima”.

Podeu descarregar el manifest: http://www.consejosinfancia.es/wp-content/uploads/2018/05/Consejos-de-Infancia_Manifiesto-de-Oviedo_2018.pdf

Veure el vídeo: https://youtu.be/nhraTaSa-nw