Les actuacions se centren en la millora de l’accessibilitat dels edificis i en la reforma i adequació de banys i espais esportius

Inversiones escolares archivo 2020

Durant tot l’any 2020, l’Ajuntament de Quart de Poblet va dur a terme una important inversió en els seus centres escolars públics, destinant més d’un milió i mig d’euros per a la realització d’obres de millora i manteniment. El gruix de les actuacions dutes a terme s’emmarca dins del Pla Edificant, que el Consistori ha complementat amb diferents actuacions.
Malgrat les complicacions que la crisi sanitària i les mesures establides per a frenar-la han ocasionat, la gran majoria d’obres han pogut finalitzar-se durant 2020. Una situació que ha sigut possible gràcies a la gran coordinació entre els centres escolars i l’Ajuntament, i a la intensa labor desenvolupada des de l’àrea d’Educació i l’Oficina Tècnica d’Urbanisme.
A través d’aquestes actuacions, l’equip de govern aposta per la modernització dels centres educatius, dotant-los d’instal·lacions òptimes, accessibles i eficients energèticament.
D’aquesta manera, entre les principals millores dutes a terme a través del Pla Edificant, es troba l’adequació de les xarxes de subministraments, tant de les instal·lacions elèctriques com de les xarxes d’aigua, que han permés millorar reduir la despesa energètica i d’aigua.
Continuant la línia iniciada en 2019, s’han reformat els banys i s’han repavimentat i pintat les pistes esportives dels centres en els quals encara no havien sigut intervinguts. També s’ha dut a terme la millora de l’accessibilitat, així com diferents intervencions de fusteria i repavimentació d’accessos.
A aquestes mesures, s’han sumat les 20 actuacions municipals realitzades entre gener i setembre de 2020, a les quals l’Ajuntament va destinar del seu propi pressupost per a inversions i manteniment de centres entorn dels 125.000 euros. La inversió més important va consistir en la substitució de calderes, si bé, la instal·lació de nous accessos i finestres va cobrar una especial importància en l’actual context.
A més, es van dur a terme diferents millores en les instal·lacions esportives i lúdiques dels centres, així com treballs de formigonada i pavimentació.
Quant al manteniment dels centres, l’Ajuntament ha dut a terme 71 actuacions dotades amb 41.646 euros del pressupost municipal. Dins d’aquestes es contemplen les labors de neteja i desinfecció extra dels centres, així com diverses reparacions en les instal·lacions.

Més de 250 xiquets, xiquetes i adolescents han sigut atesos pel Servei d’Atenció Primària Bàsica d’Infància i Adolescència en 2020.

Per a poder detectar situacions de risc i exercir una bona protecció de la infància es requereix d’una adequada coordinació en tots els àmbits i entre totes les institucions implicades. Conscient d’això, l’Ajuntament de Quart de Poblet no sols compta amb un ampli catàleg de serveis psicològics especialitzats, sinó que realitza una intensa labora col·laborativa.
Dins d’aquesta línia d’actuació, el Consistori convoca mensualment al Grup d’Infància i Adolescència, òrgan l’objectiu del qual és fomentar i coordinar la intervenció mitjançant el treball en xarxa dels diferents professionals implicats en l’atenció dels xiquets, xiquetes i adolescents.
A través del treball conjunt entre Serveis Socials, el Centre de Dia, Educació, el Centre de Salut, la Policia Local, la Policia Nacional i Sanitat, es tracta d’atendre i intervindre en totes les situacions existents que afecten les i els menors del municipi, especialment en el cas de les famílies més vulnerables.
Una labor que en 2020 va portar a l’àrea d’infància i adolescència d’Atenció Primària Bàsica de Serveis Socials a realitzar intervencions amb 253 xiquets, xiquetes i adolescents en 184 famílies, llars en els quals es donaven escenaris de vulnerabilitat i de risc o que comptaven amb menors en situació legal de desemparament.
En el cas de situacions de risc, es va actuar amb 35 xiquets, xiquetes i adolescent, i es va fer el seguiment i intervenció dels 19 xics i xiques tutelats per la Generalitat Valenciana.
D’igual manera, es va emportar el seguiment dels tretze menors que es troben en acolliment en família extensa, en constant coordinació amb la conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
Entre totes les actuacions dutes a terme per l’equip especialitzat de l’Ajuntament, destaquen especialment aquelles donades en situacions de crisis, un total de 25 durant l’any passat. Es tractava de contextos en els quals s’havia produït violència entre els membres de la unitat familiar o existia una situació de desprotecció de xiquets, xiquetes i adolescents. Circumstàncies que van requerir d’una resposta immediata, adequada i sovint coordinada amb altres sistemes professionals i recursos extramunicipals, sempre des de la base d’assegurar el suprem interés del menor.

Les activitats se centren en donar eines per a afrontar diferents situacions d’estrés i evitar conductes nocives

Talleres Institutos estrés febrero 2021

L’Ajuntament de Quart de Poblet realitza una intensa labor per a assegurar el benestar social i emocional de tota la ciutadania, però especialment d’aquells col·lectius que, per diversos motius, poden resultar més vulnerables o veure’s més exposats a majors dificultats. És el cas de la joventut que, en aquests moments, a més, està vivint una situació especialment complexa a causa de les restriccions que la crisi sanitària està ocasionant.
Per això, des de l’equip de govern s’ha volgut apostar per continuar desenvolupant tallers en els quals es proporcionen eines a les i els adolescents per a afrontar diverses situacions que poden generar estrés o per a evitar conductes nocives.
Entre gener i maig s’han dissenyat 60 intervencions amb l’alumnat de secundària i batxillerat, a més de les accions que puga desenvolupar el professorat a les aules amb el material facilitat des de l’Ajuntament.
Entre elles, destaca el taller “Paraules màgiques per a l’estrés davant la PAU”, un projecte dirigit a segon de batxillerat amb el qual es pretén dotar de recursos a l’alumnat per a resistir a la pressió que suposa la prova d’accés a la universitat, afegida a la situació d’estrés i incertidumbre que viuen per la pandèmia global.
Durant dues sessions, els i les estudiants podran identificar quines són les seues fonts d’estrés i es treballarà amb eines derivades de la programació neurolingüística i el “Wingwave”, sent aquest últim un mètode interessant per a treballar la pressió davant els exàmens.
D’altra banda, també s’està realitzant un taller de gestió de l’estrés ocasionat per la COVID destinat a primer de l’ESO, impulsat des del retorn a les classes.
A més, aquesta mateixa setmana s’ha començat amb les activitats de prevenció de conductes addictives en els centres de secundària. Amb primer de batxillerat es va iniciar un nou projecte en col·laboració amb l’àrea d’Igualtat per a analitzar les diferències del consum entre xiques i xics en la tapa de l’adolescència. Emprant el teatre sistèmic de les Suprimides es durà a terme una sessió de prevenció de conductes addictives amb perspectiva de gènere.
Quant a l’ESO, s’han oferit tres modalitats d’activitat, adaptant-se a l’actual situació i als protocols d’higiene i seguretat: una opció en la qual professionals de l’equip municipal seran les encarregades de desenvolupar el taller de manera 100% presència; una altra opció en la qual es realitzarà en streaming; i, finalment, una opció en la qual serà el professorat l’encarregat d’impartir les sessions amb el material específic preparat.

El Consell Municipal de Infància i Adolescència de Quart de Poblet continua tot i les noves restriccions

Amb la preocupant situació respecte a la Covid-19, i les creixents restriccions que l’acompanyen, el Consell Municipal d’Infància i Adolescència ha représ les reunions d’aquest nou any en modalitat en línia. Això no és una realitat nova per al consell, que ja durant els mesos de confinament va viure una situació similar en la qual la planificació general del projecte es va haver d’adaptar; i tot i que sempre es prioritza el contacte directe i els aspectes positius de la socialització cara a cara, sense l’obstacle de les pantalles, la tasca del consell no s’atura.

Durant aquest gener, el consell ha dut a terme les dues primeres reunions de l’any 2021, en elles els membres han conversat i debatut sobre com estaven afrontant la situació, i donant-li continuïtat al projecte de “El Descobriment”. En aquesta campanya, ideada a finals del curs passat, es buscava mitjançant les experiències dels xiquets i xiquetes de Quart saber com la infància del municipi estava afrontant la situació, què en podien aprendre, i què s’emportaven. Amb això es donava veu a les vivències i emocions de la infància del municipi durant el confinament i les primeres fases de desconfinament.

Ara que la situació torna a complicar-se, i amb ella les restriccions que l’acompanyen, des del consell s’ha volgut reactivar la campanya i saber com aquestes noves peculiaritats estaven afectant la infància. Es busca així preparar futurs projectes de sensibilització, centrant de nou la tasca en un afer en què, tot i que afecta els infants d’igual manera que a la resta de la societat, no sempre se’ls són tingudes en compte les necessitats concretes i pròpies de la seua etapa de desenvolupament.

A més de com afrontar la situació a nivell de grup, també s’ha parlat sobre com les xiquetes i xiquets que en formen part estan vivint personalment aquesta situació d’incertesa globalitzada en una etapa vital de desenvolupament. Això permet generar un espai d’ajuda mútua on els mateixos membres es poden donar suport els uns als altres, una oportunitat de la qual eixir enfortides i enfortits, adquirint mecanismes per a una gestió emocional equilibrada enfront de futures situacions d’estrés, i per a compartir-los i utilitzar-los amb la resta d’infants del municipi, quelcom que des del consell s’ha valorat molt necessari.

Així, i mentre la situació no permeta el contrari, les reunions del consell seguiran realitzant-se en línia, sense negar la importància, agilitat, i facilitat de les sessions de manera presencial. Tot i això, aquesta nova situació possibilita el desenvolupament de projectes com «El Descobriment» que s’adapten a aquesta etapa de la mateixa manera que ho està fent la realitat dels infants, així com el món que els envolta.

Projectes com el CMI segueixen sent més necessaris que mai per tal de donar veu i poder a la infància, dugent endavant accions protagonitzades per elles i ells; i que com és habitual enriqueixen el món de les persones grans. Xiquetes i xiquets que amb la seua actitud i emoció, ens inspiren i donen impuls, per a continuar acompanyant-nos en un present ple d’incertesa.

Les comitives reals van recórrer tots els carrers del municipi amb música, foc i acrobàcies

 

Quart de Poblet va rebre l’esperada arribada de les SSMM els Reis Mags d’Orient amb una cavalcada diferent, en la qual tots els veïns i veïnes, però especialment els més menuts i menudes, van demostrar una gran responsabilitat, quedant-se a les seues cases per a esperar la visita dels tres savis d’Orient.

Malgrat les noves circumstàncies, en la qual les mesures de seguretat i higiene han obligat a reinventar la tradicional festa, les xiquetes i xiquets de Quart de Poblet van viure amb gran il·lusió i felicitat la visita de Les seues Majestats, i els van rebre amb balcons decorats amb llums, globus i les mans gegants que el Consistori havia repartit prèviament.

L’Ajuntament va ajudar els Reis Mags a organitzar tres recorreguts diferents, un per cada Majestat i la seua comitiva, amb l’objectiu que totes i cadascuna dels carrers de la localitat visqueren aqueix moment màgic.

Melcior, Gaspar i Baltasar, acompanyats pels seus inseparables patges, van saludar a xicotets i majors des dels seus vehicles en una desfilada en el qual la música anunciava des de lluny la seua arribada i els focs artificials animaven el recorregut. A més, les comitives reals anaven precedides per un grup molt especial: xanquers, empassafocs i acròbates sorprenien veïnes i veïns.

Aqueix mateix matí, els i les patges reals ja havien passejat per Quart de Poblet, assegurant-se que tota la infància del municipi havia fet arribar les seues cartes i recordant-los que havien de decorar les seues mans.

La ciutadania de Quart de Poblet va viure una vesprada del 5 de gener molt diferent a les acostumades, però va tornar a demostrar el seu tarannà responsable i solidari per a mantindre la il·lusió i la màgia que acompanyen a aquest dia.

Sota el lema “Jugant s’aprén, regalem igualtat”, la iniciativa cerca que els regals per a aquestes festes nadalenques es trien evitant la reproducció dels rols de gènere.

Campaña Juguetes Sexistas diciembre 2020

Davant la proximitat de les festes nadalenques, l’Ajuntament de Quart de Poblet ha posat en marxa una nova campanya destinada a conscienciar en la igualtat, partint des de de la prevenció. Sota el lema “Jugant s’aprén, regalem igualtat”, es vol animar a les famílies a triar regals que trenquen amb els estereotips i els rols de gènere, per a aconseguir que les xiquetes i xiquets puguen créixer iguals, respectuosos i feliços.

Des de l’àrea d’Igualtat, s’ha posat l’accent a que a través dels jocs també s’educa, per la qual cosa a l’hora de comprar joguets és necessari ser conscients que amb aquests també es poden transmetre i inculcar actituds sexistes.

Per a fomentar aquesta reflexió, s’ha dissenyat una campanya de comunicació que podrà veure’s en els mupis del municipi. A través d’una il·lustració afable i cridanera, es convida a fomentar la creativitat i la il·lusió de xiquetes i xiquets sense coartar els seus interessos o gustos.

També s’ha fet arribar a les famílies un tríptic amb una sèrie de recomanacions. Així, comptant amb la col·laboració de tots els centres d’educació infantil i primària i l’Escola Infantil Municipal Ninos, 1300 alumnes rebran aquest fullet, que convida a establir un diàleg intergeneracional sobre la importància de la igualtat entre xics i xiques, entre dones i homes.
Qüestions com l’assignació d’un color segons el sexe, els missatges que llancen alguns anuncis o buscar llibres i contes protagonitzats per xiquetes i dones, són algunes de les qüestions que es plantegen.

L’Ajuntament de Quart de Poblet llança una campanya de conscienciació amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Campaña Que la COVID no nos haga invisibles diciembre 2020

“Que la COVID no ens faça invisibles”. Sota aquest lema, les persones amb discapacitat de Quart de Poblet han protagonitzat un vídeo en el qual han compartit les seues experiències, sentiments i necessitats durant la crisi sanitària i han reclamat el seu lloc en la societat, especialment ara que la pandèmia ha reduït la seua presència en els espais públics i la seua participació en algunes iniciatives del municipi.

Aquest document audiovisual forma part de la campanya de visibilització i conscienciació que l’Ajuntament ha posat en marxa per a combatre l’exclusió d’aquest col·lectiu, que per tractar-se d’un grup més vulnerable davant la malaltia ha vist com el seu dia a dia es modificava sensiblement, afectant principalment les seues relacions socials i al desenvolupament habitual de les seues activitats.

Les pròpies persones amb discapacitat, a través dels seus testimoniatges, han volgut fer escoltar la seua veu, recordant “que som visibles, i que estem treballant encara que la gent no ho veja”. També han llançat un missatge apel·lant a la responsabilitat de tota la població, demandant que se seguisquen les mesures de seguretat i higiene decretades per a poder tornar com més prompte millor a una situació segura per a tots i totes.

La campanya s’ha articulat entorn del 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, si bé, es tracta d’una labor de llarg recorregut. Des de l’Ajuntament s’estan reforçant les polítiques entorn de les persones amb discapacitat per a evitar una reculada en els seus drets a causa de la pandèmia global i assegurar que es continua avançant cap a la seua plena inclusió en la societat.

A continuació pots veure el document audiovisual:

 

També s’ha llançat una campanya de comunicació col·locada en els mupis del municipi amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la situació que estan vivint i recordar que, malgrat que siguen menys visibles en els espais compartits, continuen formant part de la societat.

Per a la realització del vídeo han col·laborat totes les associacions de Quart de Poblet implicades en el món de la discapacitat, la qual cosa torna a evidenciar l’estreta relació que existeix entre el Consistori i el teixit associatiu del municipi. Així, en ella han participat l’Associació Pro Discapacitats de l’Horta Sud (APRODIS), l’Associació de Famílies de Persones amb Diversitat Funcional (AFACO), el Centre Ocupacional, el club de triatló i paratriatló Tri-Tortugues Quart, l’associació Quart sense Barreres (QUSIBA), el Voluntariat Mediambiental de l’associació Inspira’t, el Servei d’Ocupació (SEPIFE), el Centre de Dia i Residència Mixta, Patronat Intermunicipal Francisco Esteve, l’associació Lluerna, i la Societat Musical La Unió.

Agrair especialment la contribució de Diana, una de les xiquetes de Tri-tortugas que ha aportat el seu granet de sorra, posant veu a la infantesa en diversitat funcional dins d’aquest documental.

L’alcaldessa va donar l’enhorabona als xiquets i xiquetes pel seu comportament exemplar durant aquesta crisi sanitària.

Pleno Municipal Infancia noviembre 2020

 

La infància de Quart de Poblet va tornar a celebrar el seu ple municipal ahir 19 de novembre, una activitat que l’Ajuntament porta anys organitzant amb l’objectiu donar eines de participació activa als més xicotets i xicotetes, a més de recollir les seues opinions i propostes per al disseny de les polítiques municipals.
Els consellers i conselleres del CMI van ser rebuts per l’alcaldessa, Carmen Martínez, qui va voler donar-los l’enhorabona pel comportament demostrat durant tota la crisi sanitària, destacant les seues “grans dosis d’ànim, paciència i creixement personal”. Martínez també va agrair el paper de xiquets i xiquets en les seues llars, assegurant que “heu sigut de gran ajuda per a les vostres famílies i per a les persones del vostre entorn. Ens heu cuidat i ens heu ajudat a mantindre-us alegres i amb esperança”.
Per part seua, els consellers i conselleres van parlar de la seua experiència durant l’estat d’alarma i van compartir el treball que des del CMI van continuar realitzant. En aquest sentit, els xiquets i xiquetes van parlar de com, malgrat la tristesa i preocupació que els produïa la nova situació i els moments complicats viscuts, també van experimentar alegria i esperança i van aprendre que podien passar-ho bé a casa, gaudint de les seues famílies.
Després de les seues intervencions, van projectar la campanya “El descobriment: diari de l’intrépid viatge de la infància en temps de confinament”, treball realitzat en el confinament i en el qual es recollien aqueixes mateixes impressions.
Per part seua, la regidora d’Infància i Joventut i Educació, Consue Campos, va explicar les diferents actuacions que es van realitzar tant durant el confinament com després d’ell. Va posar especial èmfasi en les activitats posades en marxa per a secundar i acompanyar als i les menors, així com la intensa labor desenvolupada per a assegurar una volta al col·le segura.
Finalment, Campos va transmetre la seua admiració al Consell Municipal d’Infància i a tots els xiquets i xiquetes de Quart de Poblet per haver-se mantingut “positius, creatius i alegres aquests mesos”.

Setmana de la Infància
El Ple Municipal d’Infància s’ha celebrat emmarcat dins dels actes organitzats per a commemorar la Setmana de la Infància, que ha tingut lloc del 16 al 21 de novembre.
En aquesta, s’han realitzat les exposicions “Mans que mouen el món”, que mostra els resultats de l’activitat desenvolupada amb motiu del 30 aniversari de la Convenció dels Drets de la Infància, en la qual van participar els col·legis de Quart de Poblet; i #TotAniràBé, penjant a Quart Jove els arcs de Sant Martí pintats per la infància durant els dies de confinament.
A més, des del divendres 20 i durant tot el cap de setmana, Quart Jove se suma a la iniciativa d’UNICEF i es vist de de blava per a reivindicar els drets dels xiquets i xiquetes.
La setmana arriba a la seua fi el 21 de novembre amb la Trobada Virtual de Consells de Participació, una jornada de trobada dels consells de totes les ciutats amigues de la infància de la Comunitat Valenciana.

L’Ajuntament acollirà el Ple Municipal d’Infància en el qual el CMI exposarà la seua campanya “El descobriment: diari de l’intrèpid viatge de la infància en temps de confinament”

 


L’Ajuntament de Quart de Poblet ha organitzat la seua Setmana de la Infància amb diverses activitats a través de les quals els xiquets i xiquetes del municipi tornen a mostrar que ocupen un paper protagonista en totes les polítiques locals, no sols com a receptors d’aquestes, sinó com a agents actius que influeixen i participen en el seu disseny.

Així, enguany, durant la setmana que se celebrarà del 16 al 21 de desembre, s’exposaran diferents treballs a través dels quals, els més xicotets i xicotetes han pogut expressar-se. A més, s’organitzaran espais en els quals els i les menors poden fer arribar les seues opinions i propostes, i comparteixen experiències i inquietuds.

El 16 de novembre s’inaugurarà en l’Espai Expositiu Quart Jove l’exposició “Mans que mouen el món”. En aquesta es mostraran els resultats de l’activitat commemorativa del 30 aniversari de la Convenció dels Drets de la Infància, en la qual van participar els col·legis de Quart de Poblet.

A través de cinc panells temàtics, “dret a ser respectat”, “dret a ser escoltat”, “dret a serveis essencials”, “dret a viure en entorns segurs i nets” i “dret a ser xiquet/a”, els i les escolars van assumir un compromís per a intentar fer complir un d’aquests drets, creant un mural col·laboratiu.

El Ple Municipal d’Infància se celebrarà el 19 de novembre a les 18 hores tant de manera presencial com virtual. En aquest, el Consell Municipal d’Infància (CMI) presentarà la campanya desenvolupada durant el confinament: “El descobriment: diari de l’intrépid viatge de la infància en temps de confinament”, a través de la qual poden compartir com estan vivint la crisi sanitària.

Un dia després, Quart Jove es vestirà amb desenes d’arcs de Sant Martí. La vidriera exterior d’aquest edifici municipal acollirà l’exposició col·lectiva #TotAniràBé amb els arcs de Sant Martí pintats per la infància durant els dies de confinament. També es compartirà a través de xarxes socials el vídeo creat durant aquest període.

La setmana finalitzarà el 21 de novembre amb la Trobada Virtual de Consells de Participació, una jornada de trobada dels consells de totes les ciutats amigues de la infància de la Comunitat Valenciana. Les conselleres i consellers participaran de manera simultània en un joc multijugador i finalitzaran l’activitat amb la lectura d’un Manifest, resultat de les aportacions de les xiquetes i xiquets dels diferents consells.

Els esplais també realitzaran activitats per a commemorar aquesta setmana. El 21 de novembre, a les 10.30, es realitzarà un Cluedo històric en l’Esplai Sambori, i en l’Esplai Somriure, l’activitat “La infància al poder i amb ella els seus drets”

La regidora d’Infància, Consue Campos, comparteix la labor de Quart de Poblet en la ponència “Polítiques de participació infantil: des de la llei a l’estratègia valenciana”.

L’Ajuntament de Quart de Poblet ha format part de la taula redona “Polítiques de participació infantil: des de la llei a l’estratègia valenciana”, en la qual la regidora d’Infància i Joventut, Consue Campos, ha compartit l’experiència i actuacions que des de fa anys està desenvolupat el Consistori en aquest àmbit.
La conferència forma part del cicle de taules redones sobre els drets de la infància i l’adolescència, emmarcada dins de les activitats organitzades per part de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana entorn de la Commemoració dels Drets de la Infància.

Durant la seua presentació, la regidora ha desenvolupat qüestions com la participació infantil com a dret, exposant el cas de Quart de Poblet. En aquest sentit ha establit les línies claus d’actuació, insistint en la necessitat de la creació d’una regidoria, àrea i pressupost propi, amb el que es garantisca l’existència de recursos per a complir els drets de la infància, mentre se li dota del mateix grau d’importància que a la resta d’àrees municipals.
D’igual manera, Campos ha assenyalat la importància d’implementar i executar les propostes de la infància, ja no sols per a garantir el seu dret a la participació, sinó també com una eina imprescindible per a millorar totes les actuacions municipals.
Finalment, la regidora ha valorat que aquestes polítiques faciliten experiències vitals en les quals xiquetes i xiquets manifesten les seues opinions, adquireixen coneixement dels seus drets, amb el que estan més protegits i protegides, interioritzen un sentit de la justícia social i exerceixen comportaments democràtics.

En aquesta ponència, celebrada el 9 de novembre, Campos ha estat acompanyada per Jorge Cardona, d’UNICEF; Esther Giménez i Julia Ferrando, del Consell d’Infància d’Alzira; i Carlos Ferri, participant en l’Estratègia d’Infància i Adolescència.